Overschakelen

Puppies overschakelen van melk naar vaste voeding.

“Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid” is een slogan die, naar onze ervaring, steeds belangrijker wordt. Steeds vaker zien we diarree en andere darmproblemen (en niet alleen bij puppies) als gevolg van een te schrale darmflora. We spreken van een te schrale darmflora wanneer er te weinig verschillende bacteriekolonies in de darm aanwezig zijn. Is dit het geval, dan wordt het voedsel niet voldoende afgebroken en vindt er rotting en gisting plaats in de dikke darm. Hierdoor ontstaat diarree en komt de hond in een vicieuze cirkel en is daar zonder een natuurlijke aanpak moeilijk uit te krijgen.

Een goede gezondheid begint met een goede darmflora.

Een eerste vereiste voor een goede gezondheid is daarom dat er in een zeer vroeg levensstadium een stabiele darmflora wordt opgebouwd. Hierbij verdienen 3 feiten extra de aandacht!

  • Puppies worden geboren zonder enige vorm van darmflora.
  • Tijdens de puppyfase moet door middel van opname van goedaardige bacteriën, met name via de biest, darmflora opgebouwd worden.
  • Alle droogvoer (ook Farm Food HE) is per definitie steriel en bouwt geen darmflora op.

darmflora - Anatomy-of-a-dog-Magnify-Combined.pngMet de bovenstaande feiten als uitgangspunt geven wij reeds jarenlang het standaard advies dat, naast het leveren van voedingsstoffen, de voeding van de puppies vooral gericht moet zijn op de opbouw van een stabiele darmflora.

Een zeer belangrijk punt is dat de hond voor de opbouw en instandhouding van een goede en stabiele darmflora bepaalde goede bacteriën van buitenaf, via de spijsvertering, binnen moet krijgen. De opname van deze bacteriën hoeft niet persé via de dagelijkse voeding plaats te vinden. Onze ervaring is dat wanneer honden zo nu en dan mest van planteneters (konijnenkeutels, schapenmest e.d.) te pakken kunnen krijgen dit ook een manier is om de darmflora stabiel te houden.

Maar omdat lang niet alle honden, en vooral puppies niet, het geluk van het bovenstaande hebben, geven wij altijd het standaard advies om puppies tot circa 6 weken alleen maar compleet vers vlees bij te voeren.

Steeds meer fokkers volgen ondertussen ons advies en zijn daar niet meer van af te brengen. Uit ervaringen is gebleken dat een combinatie van vers vlees op basis van rundvlees en vuile pens, zoals Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet het beste resultaat oplevert.

Puppies overschakelen naar vaste voeding in 3 fasen

Fase 1 – vanaf 3 weken

Zorg dat er altijd vers drinkwater ter beschikking van de puppies staat.

Vanaf een leeftijd van 3 tot 4 weken begint u met de bijvoeding van de puppies, verdeeld over tenminste 5 maaltijden per dag.  Begin met Farm Food Fresh Rundvlees Compleet om zo de puppies te laten wennen aan de goede bacteriën. Geleidelijk kunt u de hoeveelheid melk verminderen en de hoeveelheid vers vlees verhogen.

Rond 5 weken kunt u Farm Food Fresh Rundvlees Compleet mengen met een beetje Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet. Voor dit mengen hebben wij, naast bakjes van 400 gram, handige kleine worstjes van elk 110 gram beschikbaar.

Blijf wel het aantal voedingen per dag aanhouden, geef alleen minder melk per keer.

Farm Food Fresh producten

Fase 2 – van 6 tot 8 weken

In de periode van 6 tot 8 weken kunt u langzaam over schakelen op de Farm Food HE brokjes.

Gedurende deze twee weken wordt Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet langzaam verminderd en geeft u steeds meer Farm Food HE (nog steeds verdeeld over tenminste 5 maaltijden per dag). De kwaliteit van de ontlasting bepaalt daarbij de verhouding tussen het verse vlees en Farm Food HE. Kijk goed naar uw puppies en voer met uw ogen.

Het enige waar u rekening mee moet houden is de volgende verhouding: 50 gram Farm Food Fresh komt overeen met 25 gram Farm Food HE.

Fase 3 – vanaf 8 weken

Van 8 weken tot circa 8 maanden vervangt u 2 dagen per week Farm Food HE door Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet vers vlees voeding.

Omdat Farm Food HE een geperste brok is (en net zoals ons verse vlees op basis van rundvlees) kunt u Farm Food Fresh gerust door Farm Food HE mengen. Ook hier geldt de norm dat 50 gram Farm Food Fresh overeen komt met 25 gram Farm Food HE.

Daarna kunt u, totdat uw hond volwassen is (tot een leeftijd van ca. 18 tot 24 maanden), tenminste 1 dag per week Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet geven. Tevens adviseren wij om, voor een goed onderhoud van de darmflora, ook uw volwassen honden wekelijks een vers vleesdag (Farm Food Fresh Pens & Hart Compleet) te geven.

Deze ‘vers vleesdag’ is een darmflora onderhoudsbeurt, maar u kunt gerust vaker per week Farm Food Fresh aan uw hond geven.

Farm Food HE producten