Extra aandacht voor Giardia

Giardia is een hardnekkige maag- en darmparasiet die heel veel schade kan aanrichten in de darmen. Steeds vaker zien wij honden die besmet zijn met deze darmparasiet. Helaas wordt deze infectie niet altijd herkend of zelfs over het hoofd gezien. De reden is dat er niet altijd, door middel van ontlastingsonderzoek, giardia wordt geconstateerd terwijl er wel een besmetting in de darmen zit. Om goed te kunnen testen moeten er minimaal 3 onderzoeken plaats vinden, echter is dat ook niet 100% betrouwbaar omdat deze parasiet een bepaalde cyclus heeft.

Oorzaak

Giardia is een zoönose, die heel erg besmettelijk is en er kan snel een herbesmetting plaats vinden via het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met ontlasting van een besmet dier (bijvoorbeeld honden die poep eten).

Honden die het meeste gevaar lopen zijn vooral jonge pups en honden die een slechte weerstand hebben (veroorzaakt door stress, ouderdom of ziekte). Tevens zien we heel vaak dat honden, die worden geïmporteerd naar Nederland besmet zijn met de giardia parasiet. Vaak zijn ze wel getest in het land van herkomst, echter dan is in 9 van de 10 gevallen de parasiet niet zichtbaar. Na de reis, die enorm veel stress veroorzaakt, komt de parasiet in actie.

Symptomen van giardia herkennen

De meest voorkomende klacht is diarree en met name wisselende ontlasting, van waterdun tot ‘koeienvlaai’ en af en toe vast, waar ook veel slijm en bloed bij kan zitten. Tevens kan een hond braken of misselijk zijn en daardoor veel minder eetlust hebben. Daardoor wordt de weerstand nog minder en kan de giardia parasiet nog harder toeslaan.

Behandeling van Giardia

Het is belangrijk dat de weerstand zo snel mogelijk wordt opgebouwd. Daarin speelt de darmflora opbouw ook een grote rol, echter moet er wel voorzichtig worden opgebouwd, omdat men niet weet hoe groot de besmetting is en of er eventuele schade in de darmen is opgetreden. Omdat veel ontwormingsmiddelen niet de giardia parasiet bestrijden adviseren wij om Panacure of Metrazol aan uw hond te geven en te beginnen met vijf dagen Farm Food Fresh Rundvlees Compleet, waarvan u de eerste twee dagen het vlees (in een vergiet) 2 seconden onderdompelt in heet water, om het vlees minder rauw te maken en zo de darmen tot rust te brengen. De volgende 3 dagen geeft u Farm Food Fresh Rundvlees compleet rauw.

Na deze vijf dagen gaat u langzaam Farm Food Fresh Rundvlees Compleet af bouwen en Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet toe voegen. Dit is het begin van de heropbouw van een gezonde darmflora (zie ook ons infoblad “help mijn hond heeft gevoelige darmen”).

Een gezonde darmflora is belangrijk om gevoelige darmen te voorkomen, weerstand op te bouwen, opname en verteerbaarheid van voedsel te verbeteren etc. Wanneer uw hond volledig Farm Food Fresh Pens en Hart Compleet eet is het verstandig om dit de daarop volgende 14 dagen zijn enige voeding te laten zijn. Hierna kunt in in overleg met één van onze voedingsdeskundigen overstappen voorzichtig overstappen op Farm Food HE.

Vooral in het begin is het belangrijk dat u de voeding over meerdere maaltijden per dag verdeeld. Mocht de ontlasting niet verbeteren, neem dan contact op met één van onze voedingsdeskundigen om samen verder te kijken naar de eventuele (voedingstechnische) oplossing.

Farm Food HE & Fresh producten

Anderen bekeken ook...

Vlaams