Help, mijn hond eet ontlasting!

Het klinkt misschien gek, maar veel honden eten regelmatig ontlasting. Ze eten ontlasting van katten, eenden, paarden en andere honden. Maar ook eigen ontlasting! Je kunt je afvragen hoe het kan dat jouw hond ontlasting eet? Het eten van ontlasting kan verschillende redenen hebben. In deze blog lichten wij een aantal redenen toe.

Het klinkt misschien gek, maar veel honden eten regelmatig ontlasting. Ze eten ontlasting van katten, eenden, paarden en andere honden. Maar ook eigen ontlasting! Je kunt je afvragen hoe het kan dat jouw hond ontlasting eet? Het eten van ontlasting kan verschillende redenen hebben. In deze blog lichten wij een aantal redenen toe.

Beloning

Een hond kan het eten van ontlasting zien als zelfbeloning. Dit geldt zowel voor ontlasting van andere dieren als eigen ontlasting. De straf die erop volgt weegt niet op tegenover de beloning die er al is geweest. Probeer het gedrag van jouw viervoeter te doorbreken. Laat je hond aangelijnd uit en houd hem goed in de gaten! Wanneer er een drol in zicht is, probeer dan de aandacht van de hond te vragen met een lekkere beloning. Bijvoorbeeld een snoepje, worst of gekookte kip. Is jouw hond de drol gepasseerd? Beloon hem dan met het lekkers. Het zou natuurlijk kunnen voorkomen dat jouw hond toch een drol in zijn bek heeft. Probeer deze er dan uit te vissen.

De verslaving

Veel hondenvoeders bevatten kleur-, geur- en smaakstoffen. Deze stoffen verteren niet. Hierdoor smaakt en ruikt de drol nog precies hetzelfde als de hondenbrok. Het nadeel is dat die stoffen ook verslavend werken voor de hond. Vandaar dat het aantrekkelijk is voor de hond om zijn eigen ontlasting op te eten. Kattenontlasting daarentegen is een delicatesse voor de hond, niet alleen vanwege de verslavende stoffen maar ook vanwege het hoge vlees aandeel in kattenvoer. De enige methode om dit tegen te gaan is ook hier een beloning.

Noodzakelijke aanvulling

Paardenontlasting bevat veel halfverteerde vezels en goede bacteriën. Jouw viervoeter kan paardenontlasting eten omdat het lekker is en omdat de hond zelf weet dat het goed is ter aanvulling van de darmflora. Het is dan ook geen directe ramp als onze honden zo nu en dan paardenontlasting eten. Alleen wanneer een paard net ontwormd is, kan er ontwormingsmiddel in de ontlasting zitten. Een aantal hondensoorten kunnen van dit middel heel ziek worden. Vooral het hondenras blue merle is hier gevoelig voor. Wanneer je dus niet zeker of het paard ontwormd is? Laat jouw viervoeter dan geen paardenontlasting eten.

Tekort aan darmflora

Veel honden hebben een te schrale darmflora. Darmflora bevat darm stimulerende bacteriën die helpen bij het beter verteren van de voeding en weerstand van de hond.

Dat honden een te schrale darmflora hebben kan komen door onder andere te licht verteerbare voeding of wanneer de darmflora uit balans is geraakt vanwege een antibioticakuur. Wanneer een hond zo’n tekort heeft, gaat hij zelf proberen om zijn darmflora aan te vullen. Dit doet hij door ontlasting te eten.

Vicieuze cirkel

Het eten van ontlasting werkt irriterend voor de maag. Om deze irritatie weg te halen gaat de hond nog meer ontlasting eten. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken adviseren wij om de hond gedurende twee weken versvlees te geven op basis van minimaal 60/70% vuile pens. Denk hierbij aan Farm Food Fresh Pens en Hart compleet. Dit draagt onder andere bij aan het opbouwen en onderhouden van de darmflora.

Advies

Het is belangrijk dat u de eerste maanden, naast het huidige voer of Farm Food HE, twee dagen per week complete versvlees met vuile pens voedt. Bijvoorbeeld Farm Food Fresh. Wij adviseren daarnaast om één keer in de week een versvleesdag in te plannen. Dit is goed voor het onderhoud van de darmflora.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u graag meer tips voor het behandelen van uw hond die ontlasting eet? Neem dan contact op met een van onze voedingsspecialisten. Zij kunnen samen met u specifiek op het probleem van uw hond ingaan. Wij zijn telefonisch te bereiken via 0548-227292 en via het mailadres [email protected]

Anderen bekeken ook: