Persbericht | Thyroxine-Schildklierhormoon in Farm Food producten

Maandag 3 september 2018 heeft het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan rauw vlees voeding voor de hond. Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn ontstaan naar aanleiding van deze uitzending.In deze uitzending wordt namelijk specifiek gesproken over een eventuele aanwezigheid van schildklierhormoon in rauw vlees voeding voor de hond en de mogelijke effecten daarvan. Wij willen u graag laten weten dat in geen van onze voeding, dus ook Farm Food Fresh en Farm Food Fresh Menu strotten, luchtpijpen of longen worden verwerkt. De kans dat er schildklierhormoon aanwezig is in onze voeding, is daarom nihil.

Desondanks is deze berichtgeving door ons zeer serieus genomen en hebben wij al onze voedingen laten onderzoeken op het hormoon Thyroxine (T4), waaronder ons diepvries vers-vlees Farm Food Fresh, onze geperste brok Farm Food HE en onze gestoomde maaltijd Farm Food Fresh Menu. Dit hebben we gedaan om volledig zeker te zijn dat er geen schildklierhormonen aanwezig zijn in al onze voedingen. Dit onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke laboratorium Nutrilab in Giessen.

Op het moment van onderzoek na de uitzending was nog niet geheel duidelijk wat nu uiteindelijk de beste analysemethode was.
Daarom hebben onze resultaten wat langer op zich laten wachten.

Bij onze Farm Food Fresh en Farm Food HE is het vrije gehalte aan Thyroxine bepaald. Deze methode heeft een nauwkeurigheid van kleiner dan 50 microgram per kilogram. Uit het onderzoek blijkt dat het gehalte aan het schildklierhormoon (vrij gehalte aan Thyroxine) in zowel de Farm Food Fresh als de Farm Food HE kleiner is dan 50 microgram per kilogram (minder dan 0,05 microgram per gram).

Doordat er zoveel vraag was naar een dergelijk onderzoek heeft Nutrilab gekeken naar de meest betrouwbare analysemethode. Daaruit is naar voren gekomen dat de methode die het meest betrouwbaar is een resultaat geeft van kleiner dan 300 microgram Thyroxine per kilogram. Het gaat hierbij dan om het totale gehalte aan Thyroxine dat zich in het product bevindt. Deze methode hebben we toegepast bij onze Farm Food Fresh Menu. Uit het onderzoek blijkt dat het gehalte aan het schildklierhormoon (totaal gehalte aan Thyroxine) in Farm Food Fresh Menu en ook in Farm Food HE kleiner is dan 300 microgram per kilogram (minder dan 0,3 microgram per gram).

Nutrilab geeft aan dat dit ook de methode is die zij (en dus ook wij) vanaf nu zullen hanteren bij de periodieke controle-onderzoeken.

Het analyserapport van Nutrilab kunt u downloaden via deze link:

https://www.farmfood.nl/downloads/Farm%20Food%20Nutrilab%20Analyse%20Rapport%202018%20november.pdf