Help, mijn hond heeft een voedselallergie!?

De laatste tijd wordt er steeds vaker melding gemaakt dat honden gezondheidsproblemen hebben die veroorzaakt worden door een voedselallergie. Althans worden problemen steeds vaker toegeschreven aan een allergie voor diverse voedingstoffen. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten (“allergenen”) die in voeding voorkomen. Er worden tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij niet-allergische honden niet worden geproduceerd. De reactie van het lichaam op de antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten. Er zijn verschillende ervaringen en meerdere aanwijzingen dat ook de darmflora dan uit balans is. Er rijst zelfs de vraag of het uit balans zijn van de darmflora niet de hoofdoorzaak is van de meeste allergieën, waardoor zogenaamde “valse allergieën” zijn ontstaan die niets met een echte, erfelijk bepaalde allergie van doen hebben.

Op welke wijze kunnen “valse allergieën” ontstaan?

Stel dat onze honden erfelijk belast zouden zijn met echte, erfelijk bepaalde voedselallergieën. Omdat onze honden afstammen van de wolven, zou dat betekenen dat ook verschillende wolven erfelijk belast moeten zijn geweest met voedselallergieën. Anders zou dit nooit doorgegeven kunnen zijn in de genen van onze honden. Stel dat dit inderdaad zo is, dan rijst de vraag, hoe wolven hebben kunnen overleven. Alle leden van de wolvenroedel waren, afhankelijk van jaargetijde en leefomgeving, sterk afhankelijk van de op dat moment aanwezige prooidieren (van grote herkauwers tot muisjes) en andere jaargetijdengebonden voedingsmiddelen (noten, wortels, uitwerpselen e.d.). Hierdoor kreeg elke wolf van de roedel over het hele jaar gezien heel veel verschillende eiwitten binnen. Dezelfde verschillende eiwitten werden ook door middel van het overgeven van de maaginhoud aan de pups verstrekt. Voor een wolvenroedel gold (en geldt nog steeds) letterlijk “eten wat de pot schaft”. Stel, dat een bepaald deel van de roedel allergisch was voor rund- of rendiereiwit, dan zou deze groep in de “grastijd” een groot probleem hebben gehad. Een andere groep zou in dezelfde periode problemen hebben gehad wanneer deze wolven allergisch waren voor bijvoorbeeld moeflons. Stel nog weer een ander deel van de roedel zou allergisch zijn voor lemming- of muiseiwitten. Wanneer het bovenstaande werkelijkheid zou zijn geweest, waren de wolven allang uitgestorven of geëvolueerd/geselecteerd tot een soort die dergelijke erfelijke levensbedreigende tekortkomingen niet (meer) in hun genen hebben. Omdat onze honden afstammen van de wolven en zij dezelfde genen hebben meegekregen, lijkt het zeer waarschijnlijk dat de meeste allergieën gerangschikt moeten worden in de categorie “valse”.

Omdat een allergie in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door onvolledig verteerde eiwitten, is het van het grootste belang om de oorzaak van de onvolledige vertering op te sporen. Een belangrijke oorzaak van voedselallergie is dat de hond een overgevoeligheid (intolerantie) heeft ontwikkeld voor bepaalde chemische toevoegingen in het voer, zoals antioxidanten, conserveringsmiddelen, kleurstoffen en dergelijke. Vaak gaat het bij een dergelijke “voedselintolerantie” om producten die in het begin wel verdragen werden. Door stapeling in hoofdzakelijk lichaamsvet, lever en/of huid kunnen ‘gewone’ hoeveelheden na verloop van tijd ongewenste reacties teweeg brengen. Reacties in de darm zorgen er dan voor dat ook eiwitten onvolledig worden verteerd, met als gevolg reacties die sterk lijken op een echte allergische reactie (meestal huid- en darmproblemen).

Een andere oorzaak is, dat door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zogenaamde extruderen/expanderen, de ingrediënten dusdanig worden oververhit dat er ongewenste veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediënten. Vooral de vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. Onder andere deze getransformeerde vetten verstoren de (dunne darm) vertering dusdanig dat ook de eiwitvertering na enige tijd verstoord is, waardoor allergieën kunnen ontstaan. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat, wanneer er sprake is van een voedselallergie, er meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora. Deze verstoring uit zich meestal in de vorm van gasvorming in de buik, winden laten en diarree of dunne ontlasting. Wanneer de darmflora naast te weinig bacteriën ook nog eens te weinig verschillende bacteriegroepen bevat, vindt er een onvolledige eiwitvertering plaats en zijn “voedselallergieën” voorgeprogrammeerd.

Wat te doen wanneer er sprake is van een voedselallergie?

Allereerst moet vanzelfsprekend vastgesteld worden of het wel een echte allergie is of een “valse”. Dit kan, net als bij mensen, vastgesteld worden door middel van een huidpriktest door de (dieren) arts. Mocht het gaan om een echte, erfelijk bepaalde allergie, dan zal hierbij ook duidelijk worden welke voedingsstof verantwoordelijk is voor de allergie en kunt u gepaste maatregelen treffen.Echter; heel vaak geeft de huidpriktest geen duidelijkheid welk ingrediënt verantwoordelijk is voor de allergie en dan is de kans zeer groot dat uw hond te maken heeft met een zogenaamde “valse allergie”. U kunt dan het beste als volgt te werk gaan:

1. Darmflora op peil brengen

Omdat bij een allergie meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora, is het van het grootste belang te beginnen met de darmflora van uw hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen. Deze stabiele darmflora creëert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag, alleen maar Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet (diepvries versvlees) geeft (honden jonger dan 2 jaar tenminste 4 x per dag). Dit versvleesvoer bevat in hoofdzaak 75% vuile (dus geen schone) pens. (Deze vorm van versvleesvoer adviseren wij ook wanneer er sprake zou zijn van een vermeende allergie voor rund, want deze allergie blijkt echt zeldzaam te zijn). De Farm Food Fresh kunt u het beste in de koelkast laten ontdooien. Laat u het, voordat u het aan uw hond geeft, even op kamertemperatuur komen. U geeft de Farm Food Fresh rauw. Vanzelfsprekend mag u het versvleesvoer niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, omdat dan alle bacteriën kapot worden “gestraald”; en die hebben we juist zo hard nodig voor de wederopbouw van de darmflora. Bij ernstige diarreeverschijnselen geeft u de eerste 2 tot 3 dagen vers vlees dat ondergedompeld is geweest in een vergiet in kokend water. Daarna geeft u het rauw. Bij voorkeur geeft u de Farm Food Fresh gedurende 14 dagen of in elk geval totdat de ontlasting goed, donker en vast is. Zodra dit het geval is, schakelt u over op Farm Food HE. Omdat bij een voedselallergie de hele stofwisseling dusdanig verstoord is (geweest) en het veel tijd vraagt om dit te herstellen, is het belangrijk dat u bij voorkeur, naast Farm Food HE, één dag per week Farm Food Fresh Pens&Hart Compleet geeft om de darmflora op peil te houden. Jonge honden krijgen bij voorkeur tot een leeftijd van 16 maanden 2 dagen in de week een zogenaamde “versvlees-dag”. Ook kunt u, in plaats van deze “versvleesdagen”, iedere dag een beetje Farm Food Fresh door de maaltijd FARM FOOD HE mengen. Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE er voor dat deze ook veelzijdig blijft. Voor “allergiegevoelige” honden is het wel heel belangrijk dat de darmflora zo nu en dan een “onderhoudsbeurt” krijgt door middel van het regelmatig geven van een beetje vuile pens door de Farm Food HE.

Farm Food HE & Fresh (diepvries)

2. Geëxtrudeerde / geëxpandeerde producten vermijden

Om zeker te zijn dat uw hond geen aangetaste of getransformeerde ingrediënten binnen krijgt, kunt u het beste geëxtrudeerde/geëxpandeerd voer en gebakken producten vermijden. Deze producten kunt u herkennen omdat ze op water blijven drijven.

3. Geen geen snacks zoals bullenpezen, varkensoren, etc.

Geef, in ieder geval totdat het probleem is opgelost geen snacks zoals bullenpezen, varkensoren en dergelijke. Het beste kunt als snack Farm Food Trainers (gedroogd runderhart/hertehart) of een pensstaafje geven. En om te kauwen de witte Farm Food Rawhide® kluiven of Farm Food Antlers hertengeweien. Geef geen anoniem Rawhide product; Farm Food Rawhide® is het enige merk waar we zelf controle over hebben en daarom weten we dat het, bij welke allergie dan ook, aan de hond gegeven mag worden. Wilt u meer weten over valse en bewezen allergiën bij honden vraag dan naar de samenvatting van ons onderzoek.

Farm Food Rawhide, Antlers & Trainers

Belangrijk!

Het komt vaak voor dat de problemen tijdens de bovenstaande “therapie” tijdelijk verergeren. Deze zogenaamde “homeopathische reactie” is een gevolg van het feit dat de stofwisseling begint met het “ontgiften” van het hele organisme. Het sterkst is het zichtbaar in en op de huid (verharen, jeuk, puistjes op de weke delen e.d). Mocht u vragen hebben of behoefte aan persoonlijke begeleiding dan horen wij dat graag van u, we staan voor u klaar!