Help! Ik durf mijn hond geen rauwe voeding te geven

In de praktijk van de Farm Food voedingsdeskundigen krijgen we vaak te horen dat er toch wat angst leeft bij verschillende hondeneigenaren omtrent het voeren van diepvries vers vlees. Daarom willen wij graag de fabels en feiten voor u op een rij zetten.

Waarom zijn er echte voor- en tegenstanders van het voeren van vers vlees?
Vaak horen wij dat bijvoorbeeld dierenartsen, fokkers, andere voedingsdeskundigen tegen het voeren van diepvries vers vlees zijn. Belangrijkste argumenten zijn dat vers vlees voeding niet volledig is en dat er risico bestaat op een besmetting van een bacterie, waardoor de mens ook een risico op besmetting loopt (zoönose). Voorstanders zien in de praktijk dat de honden juist gezonder, levendiger en energieker worden bij het geven van één of meerdere dagen vers vlees in de week.

Zijn alle bacteriën in het vers vlees wel slecht?
Belangrijk is om een onderscheid te maken tussen goede en slechte bacteriën. Slechte bacteriën kunnen namelijk zorgen dat wij en onze dieren ziek worden. De meest bekende zijn salmonella, campylobacter en listeria. Juist de goede bacteriën, ook wel probiotica genoemd, hebben een positief effect op de darmflora. Darmflora zijn bacteriën die in de darmen leven en zorgen voor het verhogen van de weerstand, het beter opnemen van voedingsstoffen, het in balans brengen van hormonen en het afvoeren van lichaamseigen afvalstoffen.