Help! de hondsdagen komen eraan …

admin Nieuws

Help de hondsdagen komen eraan…….

De zomer is weer aangebroken in het land en dit betekent dat Nederland weer te maken kan krijgen met tropische temperaturen, variërend van 21-39 °C. Letterlijk gezegd vallen de mussen van het dak. De hondsdagen zijn in totaal 6 weken in het jaar en vallen altijd in de periode van midden juli tot eind augustus. Deze periode dankt zijn naam aan het sterrenbeeld “de Grote Hond”, omdat de sterren van de Grote Hond dan samen opkomen met de zon.  De dagen vallen met het sterrenbeeld. Daarom zal de periode elk jaar ook iets verschuiven. In 2019 valt deze periode van 12 juli t/m 20 augustus. Bijzonder weetje is dat men vroeger dacht honden op deze dagen hondsdol werden en daardoor standaard gemuilkorfd werden.

De gevolgen van hondsdagen op de voeding

Tijdens de hondsdagen bederft voeding sneller dan in de rest van het jaar. Dit komt doordat micro-organismen zich tijdens hitte, en dus ook in de warme,  broeierige periode waar de zon fel schijnt afgewisseld met forse regen en onweersbuien, sneller verdubbelen en voortplanten. Microbiologen kweken niet voor niets bacteriën in broedstoven van meer dan 30 graden. Toen er een aantal eeuwen geleden nog geen koelkasten en vriezers waren hebben wij Twentenaren ook een leuk gezegde bedacht; “Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond”.

Wist u dat .. Hondsdagen ook invloed kunnen hebben op uw hond?

Uiteraard zijn de tijden sindsdien veranderd en kan bederfelijk vlees ook slecht zijn voor de hond of kat. Men zal denken, door de moderne koelkasten en vriezers dat deze periode verleden tijd is. Echter is dat niet zo en moet men nog steeds in deze periode letten op bederf van voedsel, want de kans is vele malen groter dan in de rest van het jaar.  We weten allemaal dat een kleine infectie van bacteriën symptomen als braken en diarree kan veroorzaken, waarbij de hond ook nog eens bij deze temperaturen sneller kans heeft op uitdroging.

Voorzorgmaatregelen

Bacteriën komen het meest voor op bederfelijke etenswaren als vis, vlees, zuivel, eieren en fruit.
Als voeding tijdens transport van de dierenwinkel naar huis te warm wordt en vervolgens warm in de koelkast of vriezer wordt geplaatst, kan de temperatuur daar te hoog worden en het eten alsnog bederven. Koeltassen met eventuele koelelementen om de voeding te vervoeren kunnen worden ingezet om het vlees koel te houden.

Belangrijk is ook het vlees in de koelkast te ontdooien en niet buiten de koelkast te ontdooien met deze hoge temperaturen.

Zorg ervoor dat de voeding niet bewaard wordt op een al te broeierige en vochtige plaats, maar juist op een droge en koele plaats.

Print Friendly, PDF & Email